Αναπαράσταση Εικόνας: Χαρακτηριστικά

Ανάλυση:

Η ανάλυση της εικόνας εκφράζει τον αριθμό των εικονοστοιχείων μιας εικόνας σε κάθε διάστασή της. 
Για παράδειγμα, όταν λέμε ότι μια εικόνα έχει ανάλυση 242x259, αυτό σημαίνει ότι κάθε οριζόντια γραμμή της εικόνας χωρίζεται σε 242 εικονοστοιχεία, ενώ κάθε κάθετη γραμμή σε 259 εικονοστοιχεία. 
Όσο περισσότερα είναι τα εικονοστοιχεία από τα οποία αποτελείται μια εικόνα στη μονάδα μήκους, τόσο περισσότερο μπορούμε να τη μεγεθύνουμε.

Για την ανάλυση της ψηφιακής εικόνας που προβάλλεται σε οθόνη ή διαβάζεται από ένα scanner, χρησιμοποιείται η μονάδα μέτρησης ppi (pixels per inch) που ορίζει το πλήθος των pixels ανά ίντσα. Αντίστοιχα, όταν η ανάλυση μιας εικόνας αναφέρεται σε οποιαδήποτε μονάδα εξόδου όπως εκτυπωτές, τότε χρησιμοποιείται η μονάδα μέτρησης dpi (dots per inch) που ορίζει το πλήθος των κουκίδων ανά ίντσα.

Βάθος χρώματος:

Βάθος χρώματος είναι το εύρος των δυαδικών ψηφίων που θα χρησιμοποιήσει ένας υπολογιστής για να αναπαραστήσει το χρώμα κάθε pixel (εικονοστοιχείο) μιας εικόνας. Το εύρος αυτό εκφράζεται ως δύναμη του 2 (επειδή η αναπαράσταση στον υπολογιστή είναι δυαδική) και κατά συνέπεια, μια εικόνα μπορεί να έχει βάθος χρώματος:


 Μέγεθος εικόνας:

Υπολογισμός μεγέθους εικόνας (σε αποθηκευτικό χώρο):
Αν πολλαπλασιάσουμε το Βάθος χρώματος με το πλήθος των εικονοστοιχείων (ανάλυση εικόνας) μπορούμε να βρούμε το πλήθος των δυαδικών ψηφίων που χρειάζεται ο υπολογιστής για να περιγράψει ολόκληρη την εικόνα.

Μέγεθος εικόνας = (Οριζόντιος αριθμός εικονοστοιχείων x Κάθετος αριθμός εικονοστοιχείων x Βάθος χρώματος) / 8. 

Επειδή το βάθος χρώματος είναι εκφρασμένο σε bit, αρκεί να διαιρέσουμε τον αριθμό που θα βρούμε με το 8 και θα υπολογίσουμε τον απαιτούμενο χώρο σε bytes.

Π.χ.

Μια εικόνα έχει ανάλυση 200 Χ 100 εικονοστοιχεία. Επίσης έχει Βάθος χρώματος 24 bit. Ποιο είναι το μέγεθός της σε αποθηκευτικό χώρο (bytes);

Σχόλια