Αναπαράσταση ήχου: Συμπίεση - Τύποι αρχείων ήχου

Γενικά, η συμπίεση αρχείων χωρίζεται σε δύο βασικούς τύπους: με απώλεια (απωλεστική) και χωρίς απώλεια (μη απωλεστική).
Όσο αφορά τον ήχο χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι αλγόριθμοι συμπίεσης που συνδυάζουν τόσο απωλεστικές (lossy) όσο και μη απωλεστικές (lossless) τεχνικές συμπίεσης.
Για τη συμπίεση του ήχου στην τηλεφωνία, έχουν αναπτυχθεί πολλές τεχνικές αποτελεσματικής κωδικοποίησης της ομιλίας.
Στη μουσική, όπου οι απαιτήσεις ποιότητας είναι μεγαλύτερες και το εύρος ζώνης της είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό της ανθρώπινης φωνής έχουν αναπτυχθεί σύγχρονες μέθοδοι συμπίεσης.

Μη απωλεστική συμπίεση ήχου:
  • Οι μη απωλεστικές τεχνικές συμπίεσης, δεν αλλοιώνουν καθόλου την πληροφορία, δηλαδή μετά την αποσυμπίεση η πληροφορία επανέρχεται στην ακριβώς στην αρχική της μορφή.
  • Συνήθως, οι μη απωλεστικοί αλγόριθμοι συμπίεσης ψηφιακού ήχου, εφαρμόζονται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απωλειών.

Απωλεστική συμπίεση ήχου:
  • Οι απωλεστικές τεχνικές συμπίεσης, αλλοιώνουν την πληροφορία, απορρίπτοντας κατά τη συμπίεση τα μέρη εκείνα που δεν είναι χρήσιμα με βάση κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο (irrelevancy).
  • Μετά την αποσυμπίεση η πληροφορία δεν επανέρχεται στην αρχική της μορφή.
  • Το σημασιολογικό περιεχόμενο της πληροφορίας ουσιαστικά δεν μεταβάλλεται, αλλά υπεισέρχεται η έννοια της μείωσης της ποιότητας.
  • Οι απωλεστικές τεχνικές είναι περισσότερο αποτελεσματικές επιτυγχάνοντας συμπίεση που φθάνει το 24:1 με καλή ποιότητα, ενώ οι μη απωλεστικές σπανίως ξεπερνούν το 4:1.



Σχόλια