Αναπαράσταση Εικόνας: Κατηγορίες γραφικών (διανυσματικά, ψηφιογραφικά)

Η εικόνα αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι ίσως μορφής πληροφορίας  στον υπολογιστή και μπορούμε να τις εισάγουμε με τη βοήθεια ενός σαρωτή (scanner), όπου η όλη διαδικασία λέγεται ψηφιοποίηση της εικόνας ή να τις κατεβάσουμε (download) από το Internet ή ακόμα πιο εύκολα να τις βρούμε έτοιμες μέσα σε ένα οπτικό μέσο αποθήκευσης (CD, DVD, φλασάκι, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή κλπ).
Οι εικόνες σε ψηφιακή μορφή μπορούν να διακριθούν σε δύο βασικές κατηγορίες: 
  • τις ψηφιογραφικές ή χαρτογραφικές εικόνες (bitmaps ή raster) και 
Ονομάζονται έτσι από τα πολλά χαρτογραφημένα bits (τετραγωνάκια) από τα οποία αποτελούνται και που μοιάζουν με ψηφίδες ή κουκκίδες ή εικονοστοιχεία (pixels). Το καθένα απ’ αυτά τα pixels μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα και ο συνδυασμός όλων των pixels μιας εικόνας δίνει το τελικό αποτέλεσμα όπως σε ένα ψηφιδωτό.
Τα χαρακτηριστικά μιας εικόνας είναι: 
-Το μέγεθος. Μετριέται συνήθως με τον αριθμό των pixels που περιέχει στο πλάτος και στο ύψος.
-Ανάλυση (image resolution). Είναι ο αριθμός των pixels που περιέχει ανά ίντσα και εκφράζει την πυκνότητα των εικονοστοιχείων. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση τόσο υψηλότερη είναι και η ποιότητα και η ευκρίνεια της εικόνας. Μετριέται σε κουκκίδες ανά ίντσα, dots per inch (dpi) ή pixels per inch (ppi).
  • τις διανυσματικές (vector ή draw-type).
Οι διανυσματικές εικόνες (object oriented ή vector graphics) περιγράφουν την εικόνα σαν ένα σύνολο από διανυσματικές εξισώσεις. Η μορφή τους περιγράφεται με μαθηματικές μεθόδους, π.χ. όταν δημιουργούμε έναν κύκλο σαν διανυσματική εικόνα, 15 στο αρχείο αποθηκεύονται μόνο οι συντεταγμένες του κέντρου του (x, y) και η ακτίνα του.
Τα πλεονεκτήματά τους έναντι των bitmaps είναι ότι αν τις μεγεθύνουμε, δεν χάνουν καθόλου την ποιότητα και την ευκρίνειά τους, δεν αλλοιώνονται δηλαδή, και ότι δημιουργούν σχετικά μικρό μέγεθος αρχείου.

Σχόλια